Miért hatékony a nyelvi coaching?

  • A nyelvi coach testre szabott oktatást és nem sematikus, panelszerű tanítást folytat.
  • A fókusz a nyelvtanulón és nem a nyelvi coachon van.
  • A viszony szimmetrikus és nem aszimmetrikus, mint a hagyományos tanulásban. Ezért a viszonyért azonban a nyelvtanulónak rendelkeznie kell önállósággal, tudatossággal és felelősségvállalással.
  • A célorientált nyelvi képzés során az elérendő cél meghatározása nagyon fontos, azt vizualizálni kell és napi szinten tenni is kell érte.
  • A nyelvtanulót támogatni kell a tanulásában és nem tanítani, mivel az sokkal hatékonyabb, ha ő fedez fel, jön rá dolgokra mint az, hogy a tudást készen kapja.
  • A nyelvi coachnak ugyanakkor más szerepe van a tanulás folyamatában: facilitátorként, azzal hogy a nyelvi fejlődés folyamatát elősegíti, ugyanakkor demonstrátorként is működhet, azzal, hogy nyelvi példát mutat.
  • A nyelvtanulónak kell rájönnie arra a módszerre, megközelítésre, amely a legjobban működik számára, mivel a nyelvtanulásban nincs egy csodarecept, amely mindenki számára egyformán jól működne.

Több mint tíz éves tapasztalattal rendelkezünk a felsőoktatásban, a coaching elemeket beintegráltuk az oktatási tevékenységünkbe és üzleti szaknyelvi és kommunikációs programokban is alkalmazzuk, ezáltal nyelvi coachingot folytatunk.

Teljes mértékben egyetértünk Albert Einsteinnel, aki azt monda, hogy elsősorban nem tanítani kell, hanem a cél a tanulás feltételeinek megteremtése:
Ezt a gondolatot Galileo Galilei is magáénak vallotta, amikor ezt írta:
„Az embernek hiába akarunk megtanítani valamit, csak ahhoz segíthetjük hozzá, hogy azt önmagában felfedezze.”

Ahogyan azt Timothy Gallwey a coaching nagy úttörője is mondta, a coaching egy olyan közeget teremt, amelyben az emberek kiválóak lehetnek. Azt is hozzáfűzi, hogy a tanulás pedig egy alapvető és fontos belső képesség, amelyet bátorítással lehet kihozni az emberekből.

Sir John Whitmore szerint az iskola tudást, és nem bölcsességet ad.
A tudás jó ugyan, de önmagában akkor ér valamit, ha megvan a bölcsességünk, hogy felhasználjuk azt.

Ugyanakkor Whitmore a saját utak kitapasztalását is nagyon fontosnak tartja: „Fedezd fel a számodra legjobb utat.”
Ezek után sokat kell gyakorolni, ahogyan azt Steve de Shazer, világhírű amerikai terapeuta is mondta: „Ami működik, abból csinálj sokat.”

 

A nyelvi coachingról mondták

„Zitához számomra gondviselésszerűen kerültem. Nem voltak elvárásaim, várakozásaim, az alapcélom az üzleti angol készségeim szinten tartása, fejlesztése volt. De a foglalkozások sokkal többről szóltak, az egyes témakörökhöz kapcsolódóan számos hasznos, korszerű, ma használatos üzleti technikát ismertetett meg velem.

Mint felsővezető, a gyakorlati életben használható praktikákkal gazdagodhattam. A nyelvtudásom és a menedzsment ismeretem párhuzamosan gyarapodott. Zitánál az alapos tudás és széleskörű ismeret megfelelő empátiával párosul. Ezen keresztül – úgy vélem – bárkivel megtalálja a megfelelő hangot, és azt a módszert, amivel az illető a hallottakat a leghatékonyabban tudja majd hasznosítani.

Bátran és jó szívvel tudom ajánlani Zitát akár egyéni, akár csoportos képzésekhez, a siker borítékolható.”

Szauter Ákos, vezérigazgató-helyettes, Széphő Zrt