Kihez lehet a coachot hasonlítani?

A coachot lehet képkeretezőhöz hasonlítani, mivel egy gondolati keretet biztosít az ügyfélnek, aki ebben a keretben gondolatait rendezi, megfogalmazza céljait, tudatosítja és mobilizálja erőforrásait, valamint megtervezi és kivitelezi a következő lépéseit. (Peter Szabo)

A coachot lehet úri szabóhoz hasonlítani, aki testre szabja a ruhát és nem konfekciót árul. (Komócsin Laura) A coach ugyanakkor olyan tükröt tart, amiben az ügyfél más nézőpontból is megnézheti magát.

A coach akár lehet kertész is, aki az elvetett mag fejlődéséhez ideális körülményeket (táplálékot és fényt, de ugyanakkor odafigyelést és támogatást is) biztosít.

A coachot szokták gyémántcsiszolóhoz is hasonlítani, aki gyémántból tud briliánst csiszolni, de burgonyából nem. A kezdő gyémántcsiszolók először burgonyán gyakorolják a gyémántcsiszolás technikáját. (Komócsin Laura)

A coach hasonlítható selyemhernyó gubó-hoz is, amely a selyemhernyónak, az ügyfélnek, ideális feltételeket biztosít, hogy pillangó lehessen belőle…

A coach olyan is lehet, mint egy sherpa (hegyi vezető), aki kíséri az ügyfelet az általa meghatározott cél felé. Az ügyfélnek kell megmásznia a hegyet, elérnie a csúcsot, amely egyéni módon, ütemben és különböző eszközök segítségével történhet.